PIM

PIM, pasivna intermodulacija, predstavlja nelinearni odziv dva ili više signala različitih frekvencija pomešanih u pasivnom uređaju kao što su antene, kablovi, konektori ili spliteri. U današnje vreme PIM predstavlja ozbiljan i izazovan zadatak za sve mobilne operatere kod planiranja frekvencija u modernim komunikacijskim mrežama zbog upotrebe visokonaponskih odašiljača i vrlo osetljivih prijemnika na baznim stanicama. Prljave površine, loše lemljenje i labave veze mogu biti samo neki od uzročnika pojave inrermodulacije koja može izazvati ozbiljne smetnje na baznim stanicama i time značajno umanjiti kvalitet mreže.

Da bi se potvrdio PIM i ustanovio uzrok njegove pojave, neophodni su posebni test instrumenti kao što je i Rosenberger analizator pasivne modulacije (PIA). PIA je profesionalan merni instrument, vrlo niske sopstvene intermodulacije i vrlo visokog izlaznog signala, sa izuzetno preciznim prijemnikom koji omogućava brza i tačna merenja.

Panos inženjering je vodeća domaća i regionalna kompanija u oblasti telekomunikacija koja posluje na teritoriji Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova, a koja se pored zastupanja najvećih svetskih brendova, poput Kathrein, Telegärtner, Rosenberg, Siklu i Spinner, bavi i inžinjeringom, servisiranjem, i testiranjem merne opreme neophodne za izgradnju, nadzor i održavanje telekomunikacionih sistema.

Pored usluga testiranja i merenja pasivne intermodulacije, u svom prodajnom portfoliju preduzeće Panos inženjering nudi i širok spektar najsavremenijih mernih uređaja za merenje i otkivanje pasivne intermodulacije kompanije Rosenberger.